Setengah Hari di Pulau Langkawi

3 hari tinggal blog (gulp!). Now nak tutup dengan cerita menarik. Mana menghilang selama 3 hari? Sebenarnya minggu ni minggu exam jadi I struggle untuk exam la cerita dia..tup,tup...parents datang melawat buat surprise ajak keluar makan malam..hehe..Keesokan pula parents ajak jalan-jalan. Nak tolak berat la sebab parents dah datang jauh-jauh, ajak pula pergi Pulau Langkawi..ish...lagi rasa rugi tak ikut. Lagi pun tu ada dalam wishlist I. Dari awal tahun nak jejak sana tapi tak ada peneman..sob..sob..Kirim salam la kan parents nak bagi pergi seorang walaupun I ratu independence..haha..

I ingatkan hujung tahun I akan berlalu dengan I terperap dalam bilik je, masih sama seperti awal tahun..focus study..hidup dengan belajar je. Nak dijadikan rezeki dapat pergi berjalan..walaupun setengah hari..alhamdulillah..pengalaman yang berharga juga.

Sebenarnya Pulau Langkawi ni dah banyak kali datang. Itu yang pergi setengah hari pun tak rasa terkilan sangat sebab semua tempat dah jejak. So, pergi pun sebab nak jalan-jalan cari makan. Breakfast di sebuah restoran yang jual Capati di kawasan C-Mart Arau. Sampai Kuala Perlis dah 10 lebih. Nasib baik ada feri pukul 11 pagi. So, here we go...(pergi sehelai sepinggang je sebab memang aim nak balik petang tu juga..).




Rutin Penjagaan Bibir

Hari ni mood nak berkongsi mengenai girl stuff. Dua item ni cukup untuk merawat masalah bibir dalam masa yang sama tampil cantik sepanjang hari gitu. Rasa-rasa semua bibir gegirl sensitif kan. Salah pakai produk sikit mula la kering, mengelupas, hitam, pucat. I pun sangat cerewet kalau nak beli lipstick atau lip balm. Kalau pergi watson tu produk pilihan hati adalah lip smooth Maybelline je. Yang tu je sesuai dari zaman sekolah dulu. Tukar la brand apa pun atau latest keluaran semua tak sesuai, makin kering bibir ada la...

I akan survey dua tempat je sebelum decide nak beli pelembab bibir iaitu watson dan kedai jamu...Kedai jamu ni jual local brand je yang bagi I la lipstick keluaran tempatan ni tak kurang hebat. Sangat membantu melembabkan bibir. Oleh sebab I bukan public figure yang terpaksa bercantik setiap kali keluar, pakai lipstick pun atas majlis tertentu atau tak nak orang terkejut tengok muka ala zombie walaupun dah mandi 5 kali sehari kan..tu yang terpaksa juga la pakai lipstick. Naik seri kata orang..haha..Tapi I tak suka over sangat...so dua item dekat bawah ni je yang I ada dalam wardrobe make up. Lain sila jangan tanya..haha..


1. Vaseline Lip Therapy - Rose Flavour
2. Lipstick Collagen + Madu Kelulut D Herbs 


Lipstick D Herbs tu nampak je colour peach tapi bila pakai dia akan bertukar warna jadi pink merah lembut. Not too bright, not too pale..warna dia just nice macam warna semulajadi bibir yang kemerahan pink gitu. Tak pandai la nak describe. Sila cuba sendiri..hehe...Kelebihan lipstick ni of course la tak membuatkan bibir kering dan lembab tahan lama. Paling best tak menghitamkan bibir sebab function lipstick ni juga merawat bibir yang hitam. 

Lip theraphy vaseline pula I suka pakai setiap hari siang malam sebab dia ala-ala lip balm. Bertujuan untuk merawat bibir juga tapi memberikan warna sedikit. Tak la kawan kau datang rumah terkejut tengok muka sebenar versus bila keluar berjimba kan..hahaha...Botol dia kecil je sebab kesan dia yang sangat bagus untuk melembabkan bibir. Setakat ni dua item ni je yang I rasa worth for my money and my future husband's money..ekeke...Okeh, I tak pakai lain-lain barang yang nama dia lip gloss ke lip matte sebab bagi I function I pakai dua benda alah tu untuk melembabkan bibir dan menaikkan seri je..tak perlu berlebihan gitu...

If u all ada suggestion brand yang bagus untuk melembabkan bibir, do not hesitate to share your thoughts...till then, have a nice day..

YEAR END GIVEAWAY BY HUSNIEYHUSAIN

Hai,

For the first time join giveaway. Sambil-sambil tu nak kumpul rakan blogger juga. Thanks kepada Husniey Hussain dan rakan penaja kerana memberi peluang untuk sertai Giveaway ni. Kepada rakan blogger lain, mari la sama-sama support giveaway ni. Boleh klik banner di bawah untuk syarat-syarat penyertaan...let's go...

Rainbow Paradise Beach Resort, Penang

Berkesempatan menghadiri alumni uitm suatu ketika dahulu bersama kawan-kawan. Masa ni tak terfikir pun alumni lebih seronok kalau kita datang waktu dah bekerja, dah ada pengalaman dalam industri, dah ada keluarga. Masa tu la boleh bertukar-tukar pendapat sambil menenangkan fikiran. Ni kami main datang je sebab acah-acah nak bercuti sekali..hahaha..Nak lagi ada promosi harga pelajar untuk 2 hari 1 malam. Kita redah je...

The worst experience, naik kereta api (KTM) dari KL Sentral. Ni bukan ETS tau tapi kereta api zaman dulu yang tak selaju ETS dan kurang selesa (kelas ekonomi). Ikutkan nak naik bas je tapi gerak dengan kawan-kawan lagi selamat, ikut je la...Naik malam, sampai pagi buta dekat Butterworth dengan perasaan dan muka yang mamai terus cari surau. Ikutkan nak tidur tapi surau pun tak selesa. So, I terus bersiap mandi segarkan diri...dah cerah sikit baru la jalan beramai-ramai ke terminal feri..


Seronok juga sekali-sekala naik feri..dapat tengok pemandangan laut dan gambar bawah ni boleh lihat dengan jelas jambatan baru pulau pinang.



Trip ni agak penat tapi dah ramai-ramai tu tak la rasa sangat. Macam I cakap, trip ni agak penat sebab sampai je dekat seberang tu, kena naik bas rapid untuk ke hotel di Tanjung Bungah. Well. macam I cakap...alumni ni sesuai untuk orang dah bekerja je tapi masa ni kami sambung belajar lagi, tak ada kenderaan lagi dan semua pun bujang lagi..hahaha...Kami tersalah tekan loceng, jadi bas ni turunkan jauh sikit dari kawasan hotel. Takut terlepas punya pasal.haha...Jadi, menapak la...dan dari jauh boleh capture gambar hotel ni. Gambar ambil sendiri tau. Bukan Google. Mohon credit nama blog ni kalau nak ambil ye.




Sampai je di hotel ingatkan boleh la check in berehat tapi woopss lupa la waktu check in 12 tengahari..huwaaaa...Mana mau melangut di situ, ikut je la ramai-ramai ni pergi cari makan dekat Gurney Mall. I said, kenapa tak jalan pergi Tesco je, ada juga makanan melayu kan tapi tak dilayan sebab masing-masing rasa dah datang jauh-jauh patut pergi berjalan ke tempat macam tu. End up...susah nak cari kedai melayu dan ada la sebuah restoran yang I rasa tak banyak pilihan makanan, terpaksa alas perut je...tak makan heavy la cerita dia...Oh, lupa nak cakap beg kami tinggal siap-siap dekat receptionist..hehe..pengsan kalau nak pikul segala benda ka. Gigih sangat nak berjalan mereka ni.

Lepas check in je..terus ada aktiviti pantai...mana sempat golek-golek u olls...tapi sempat la save gambar di bawah ni untuk kenangan atau idea hiasan bilik dan rumah (suatu hari nanti..insyaAllah..). Bilik pun sangat selesa dan berbaloi dengan bayaran. Bilik sebesar alam ni kongsi dua orang je...





Bilik I ada balkoni dan boleh nampak pemandangan laut yang biru..tenangnyeeee..



I sangat obses dengan bilik air hotel. Well-organized. Haihh..bila nak ada rumah sendiri ni...




Dalam bilik pun ada dapur. Rasa-rasa bayaran yang kami buat tu ciput sangat kalau nak bandingkan dengan bilik yang besar macam ni. Jadi, datang la majlis alumni..ada banyak kelebihan dia tau..


Kolam ikan pun nak ambil gambar...hahaha


So, aktiviti dekat pantai petang tu siapa menang dapat hadiah. Of course la group student menang kan..hahaha...Itu pun dah penat sangat sampai kan event dinner waktu malam tu muka masing-masing dah kepenatan dan mata pun merah sangat walaupun kami cuba tahan..hahaha...Ya, itu la alumni...ada aktiviti macam hari keluarga, makan-makan (wajib sebab dah bayar mahal bagi seorang student..makanan pun sedap sampai nak seludup masuk bilik, terok betul perangai semua..hahaha) dan the main point adalah bertukar idea dan pendapat. Memandangkan kami ni tak ada pengalaman, nak brainstrom pun boleh bagi pandangan dari sudut pelajar sahaja la..lepas tu mata melilau cari makan...Selain tu ada cabutan bertuah dan setiap orang dapat goodies sebagai kenangan.


So...kalau anda dah lama tinggalkan zaman belajar, rajin-rajin la contact kawan-kawan dan pensyarah anda..datang alumni sebab masa ni la kita nak menjalinkan silaturrahim paling penting dan beri idea untuk tambahkan mutu pelajaran adik-adik junior kita...Tapi tidak dinafikan la I suka part makan tu..hahaha...

Kenapa Saya Suka Perlis?

Baiklah, hari ni I nak buat karangan budak sekolah beberapa ratus patah perkataan kenapa saya suka tinggal di Perlis.hek...I memang dibesarkan di bandar tapi I sukakan suasana yang tenang, mendamaikan dan tak serabut. Perlis tak ada apa pun masa I mula-mula jejakkan kaki. Masa tu I baru nak daftar masuk diploma di uitm arau. C-mart mall pun baru nak mulakan operasi. Mana ada Subway semua bagai...Nak makan KFC pun kena pergi Kangar. No cinema..no MCD..no entertainment...ada bowling tapi dekat Kangar. Nak pergi Kangar dari uitm bukanlah dekat, kena tahan teksi setelah jalan beribu batu jauh ke pintu gate utama dari kawasan kolej..sob..sob..tapi I seronok tinggal dekat Perlis. Makan murah, suasana tenang,no traffic jem (tapi traffic light banyak sangat). Masa I daftar masuk sekolah memandu, belajar memandu pun tenang, tak macam dekat KL. Horrible...hahaha..

So, apa lagi yang I rasa best dengan Perlis ni sampai nak kerja dekat sini dan bina rumah di sini (kesian bakal laki I..haha..)...

Makanan ala siam senang dapat dekat sini tapi kena pandai pilih tempat nanti rasa dia tak sedap. Bawah ni pulut mangga dan cendol pulut (ada macam jenis pilihan nak mangga ke durian ke special ke harum manis ke...). Of course pulut mangga siam lagi sedap dan umphh..tapi I tetap suka Perlis..hehe..




I penggemar makanan seafood, jadi memang elok sangat la dapat datang Kuala Perlis selalu..haaa..bestnyee kalau hari-hari makan dekat Kuala Perlis (tapi bangkrap la..haha..). Memang tempat lain pun ada seafood tapi dekat sini boleh makan sambil tengok laut. I selalu datang waktu petang dah nak senja, boleh tengok sunset dan air surut...Tengok la gambar dekat bawah ni, korang tak rasa tenang,aman damai ke...(tengok je tau, jangan curi gambar..dosa..I dah remind awal-awal..)











Bawah ni satu je gambar makanan laut yang sempat ambil. Selalu nak ambil gambar makanan laut fresh dekat situ je segan..hahaha..Ni I tak tau apa nama dia..rare sangat tu jakun nak ambil gambar sebagai kenangan..kehkeh..Kedai yang sediakan makanan laut sangat banyak, ada yang sediakan pakej, ada yang ala carte. Kalau datang bawa keluarga ramai-ramai better order pakej. Range harga I tak tau sebab I pandai makan je...hehehehe..


Yaaa..restoran makanan laut selalu buka waktu nak dekat senja tapi kalau rasa takut terlepas maghrib, jangan risau sebab berhampiran kawasan ni ada satu masjid terapung. Nama dia Masjid Al-Hussain...Setiap kali datang, mesti nak ambil gambar.heee..Masjid ni besar dan sangat selesa..Masjid ni juga berhampiran jeti Kuala Perlis nak ke Langkawi. Kuala Perlis ni kecil je..pusing-pusing dekat situ juga..Lagi ada terminal bas ekspress, hotel dan kedai-kedai tepi jalan...Oh, kalau datang waktu malam dekat Kuala Perlis ni ada kereta kuda (hiburan untuk budak-budak dan yang rasa forever young macam I..hahaha)



Bawah ni ukiran kubah dalam masjid. Oleh sebab tempat solat perempuan dan lelaki tidak ditutupi dengan tirai, jadi boleh nampak segala ukiran dan seni bina masjid. Tapi ada disediakan ruang khas untuk perempuan pakai telekung dan make-up serta tali rintangan menandakan kawasan wanita solat.


Hijau mata memandang kawasan padi dekat utara tanah air ni. Macam mana la kalau Malaysia tak hasilkan padi dah..penuh dengan bangunan tinggi je. Mesti tak rasa macam ada kampung halaman kan. I rasa untung sangat kalau kampung I dekat sini tapi I bukan asal orang sini tau. Cuma belajar je selalu dapat kawasan utara. Tu yang fall in love tu..ahak..Nak cari calon orang utara tak la kot sebab dah ada yang setia disisi..eceh...



Bagi sesetengah orang, nothing pun pasal tempat-tempat macam ni..empangan timah tasoh, bukit kayu hitam, padang besar, ostrich park, gua kelam...mana ada apa pun..cuma ia adalah nama tempat. Tapi bagi orang yang berjiwa sentimental macam I, bagi la tempat macam mana pun, as long as tempat tu boleh meninggalkan memori bersama keluarga, kawan dan pasangan...I will love it very much!




Tasik Timah Tasoh ni dulu ada resort pelancongan tapi sekarang I tengok kawasan tu dah macam terbiar je. Harap pihak tourism malaysia buat sesuatu supaya tempat-tempat yang cantik macam ni tak terabai...I ada banyak gambar berlatar belakangkan tempat-tempat yang I pergi dekat Perlis ni tapi I tak nak reveal muka I buat masa ni..I'm very shy you know..hahaha...Next time, maybe..

Okeh, dah cukup patah perkataan untuk karangan tempat yang saya suka pergi..till next story..have a nice day..

Ikan Patin Gulai Tempoyak di Go'bang Maju Temerloh

Nama je anak pahang tapi I pernah tak gemar makan ikan patin masak gulai tempoyak. I cakap pernah tak gemar sebab dulu-dulu suka je tapi once tengok tok siang ikan patin fresh yang besar tu siap berdarah-darah I jadi geli dah nak makan tambah lagi isi dia yang lembut lembik gitu..

Itu cerita dulu. Suatu hari, kakak dan abang ipar I bawa makan di Go'bang Maju Temerloh..hmm..Nak kata apa..mana ada menu lain dah..tak kan nak ambil telur goreng je kan. So, I pun try makan. Sedap la pula. Sumpah, tak tipu...Sangat sedap, bukan je ikan dia tapi kuah yang dia masak. Tengok gambar dekat bawah ni. Membuatkan kau rasa nak pergi cari sekarang juga. Kuah dia tak terlampau kuning, jadi isi tempoyak tak banyak sangat dan cukup rasa lemak dan pedas dia...fuhhh..Malu mengaku tak makan ikan patin hari tu. Kan dah mengidam.

Menu utama di Go'bang Maju ni memang ikan patin gulai lemak tempoyak je. Jangan nak buat lawak nak order Chicken Chop ke nasi goreng pataya ke. Dia buat set siap-siap, ada telur dadar, sayur dan sambal. I rasa ada lagi menu tambahan cuma I tak tengok. I just serahkan pada abang ipar I untuk memilih sebab dia yang bayar...hahaha..



Restoran ni terletak di tepi sungai bawah pokok besar tepi jalan besar nak ke Bera. Haa..cari la..Google Search location dia tapi memang famous restoran ni. Kalau tanya je mana-mana orang Temerloh, mesti mereka boleh bagi direction yang tepat. 

Maaf, gambar kedai penuh kesilauan. Kamera I tak canggih,ambil waktu malam..Masa dulu-dulu, restoran ni biasa je..kita datang ada orang ambil order tapi demi memenuhi permintaan pelanggan yang tinggi sekarang dah ada sistem ikut barisan sila layan diri. Choose and pick je mana-mana lauk yang rasa berkenan di hati. Hujung sana ada kaunter minuman dan kaunter bayaran. Gitu...punya ramai orang nak melayan kan sampai kena buka kaunter ekspress..


Apa pun terima kasih Go'bang Maju sebab menjadikan I suka balik makan ikan patin gulai tempoyak. Harap terus maju...tapi boleh tak tambah lauk ayam?hehe..Ke I tak tau boleh order?haha.....

Musim Tengkujuh di Pahang

Experience banjir ni I alami pada awal tahun 2017. Masa ni cuti semester, I balik kampung di pahang dan kampung I ni selalu juga la banjir bila tiba musim tengkujuh. Kadang-kadang teruk, kadang-kadang banjir dua hari je. Kali ni banjir hampir seminggu tapi tak kategori teruk la. Sebelum ni pernah banjir lama sampai terputus bekalan api dan air termsuklah telefon tapi masa tu I tak balik kampung.

Kalau banjir, rumah nenek tak naik air. Banjir di kawasan jalan masuk je. So, kena la prepare bahan masak, gas dan keperluan lain sebelum darurat.. Biasanya dah dapat agak bila nak banjir. Kalau hujan lebat berturut-turut tu cepat-cepat la bersedia..haaa..

Gambar di bawah ni masa I keluar dengan adik dan nenek cari barang dapur di Temerloh. See...air sungai pahang dah naik sampai hampir ke tebing. Ikutkan paras air sungai pahang tu jauh lagi ke bawah tapi masa ni dah hujan lebat beberapa hari. Sempat lagi pergi makan dekat tepi sungai pahang tu..But we so worry bila hujan dah berhenti selalunya air akan naik mendadak...


Cepat-cepat makan, then nak balik rumah, air dah naik dekat jalan keluar masuk. Luckily, masih boleh harung tapi so scaryyyy...what if kalau enjin kereta berhenti tengah-tengah banjir tu?huwaaaa...Tips bila nak redah banjir, tutup air-cond dan tunggu kenderaan berat lalu macam lori then ikut belakang lori tu. Tapi masa ni ada kereta depan tu laju je pintas kami.hmmm...



Selamat meredah banjir, maka duduk la diam-diam dekat rumah sampair banjir reda ye anak-anak..hahaha..Tapi kan.. orang kampung ni lain pula. Setiap kali banjir dia macam ada pesta dekat kawasan berhampiran air naik. Siap pasang khemah jual makanan dan minuman sebab dia...gambar bawah ni la..Semua orang suka tengok air. Apa yang best pun tak tau tapi I pun termasuklah juga..hahaha..It's like banjir pun orang dah tak hairan, mari kita bersama-sama mengeteh di situ..


See..bukan I seorang je orang bandar jakun nak tengok air..siap anak-anak pun riang gembira main air. I be like..errr..tak kotor ke air tu, tak ada jangkitan kuman ke, entah mana-mana la air tu datang kan..hehe...So, parents please watch your child. Its' dangerous biarkan anak-anak main air banjir. Khuatir terkena jangkitan kuman or worst kena ngap buaya..gulpppp...



Ni kategori banjir tak teruk. I pernah alami banjir besar masa zaman sekolah, jalan ni naik air sampai ke paras atas tiang elektrik. Masa tu dah nak buka sekolah dan I terpaksa juga balik. Nasib baik abah I askar, dia tau la jalan hutan estet mana main redah je. Naik kereta Nissan Sunny. Tahan lasak kereta tu walaupun jalan lecak. Jalan hutan tu pintas ke Pekan, dari Pekan baru naik KL. Sangat jauh. I tak tau kenapa parents I gigih juga nak balik. Biar je la I cuti sekolah lama-lama..hahaha..Owh..maybe mereka yang terpaksa bertugas. What a child memory..mana fikir pasal hal orang dewasa..hehe..

Siapa nak keluar ke bandar sebab nak ke sesuatu tempat lain terpaksa la mengharungi banjir ni naik bot. I tak pernah naik dan I tak nak naik bot ni sebab I ada satu perasaan yang macam mana kalau bot tu terbalik.huwaaa..It's happen masa banjir besar dulu sebab aliran air yang sangat deras. 


Orang kampung I sangat rilex menghadapi situasi banjir ni. Mereka dah bersedia dan I see yang banjir ni pun boleh jadi pesta..haha...I tak ambil gambar khemah-khemah tepi jalan tu sebab segan but the situation sama je macam kau pergi pasar malam..haaa..Laluan yang naik air ni pun sangat jauh dari kampung I jadi masing-masing macam bersabar je la..kita tengok pergerakan air macam mana, balik tidur tenangkan fikiran dan just hidup seperti biasa...heee..Apa pun sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan lebih-lebih lagi bila ada bencana alam. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya....