All About Body Care

Setiap kali tengok drama melayu, mesti ada babak dia tunjuk bilik air ada set mandian mewah (satu je..drama Donut..keman nak mention semua drama macam tu..ahaha..). I jenis yang suka tengok set barangan penjagaan peribadi orang tapi nak beli untuk diri sendiri tu pemalas kuasa dua..haha....So, I cuba la hidup bersederhana..tak mewah jenama Body Shop pun tak apa janji badan wangi, bersih dan kemas dan...jimat...haha...

Don't be surprise.. I guna sabun buku ni je..ada 3 ketul setiap kali beli. Ada orang cakap sabun buku mengeringkan kulit tapi depend pada jenis dan kualiti sabun tu sebenarnya..Kalau nak pakai sabun buku, cari la sabun yang diperbuat daripada bahan yang melembabkan kulit macam olive oil, aloe vera dan lain-lain (google sendiri). 

I dah test beberapa sabun buku..macam sabun anti-bakteria tu ada potensi mengeringkan kulit dan sabun yang diperbuat semata-mata fungsi dia untuk mewangikan je yakni (wah..yakni gitu...) bahan macam bunga mawar je ke...tu kena perhati betul-betul sebelum membeli ye kawan-kawan. So far, I setia dengan sabun dibawah ni yang satu je...



Seminggu sekali baru sental badan dengan Body Scrub dari Sumber Ayu. Bau susu..sedap sangat...rasa nak makan..haha...Oleh sebab I pakai sabun buku, jadi I perlukan scrub untuk buang kulit mati. Kulit mati la menyebabkan badan kita berdaki dan jadi kusam..lama-lama hitam..Siapa yang rasa mandi macam tak berapa nak bersih tu pakai  je skrub badan, terus rasa macam dapat kulit baru yang licin dan gebu dan wangi...Haihhh..cerita pasal ni rasa nak pergi mandi lagi..hehehe..I perasan selepas guna skrub ni kulit dah tak kering sangat...


Nampak macam krim tapi ada butir-butir manik skrub. Skrub ni ada pelbagai variasi selain susu (melembab) ada bengkoang (memutih) dan bunga mawar (melembutkan kulit).



Lepas mandi nak wangi lagi I suka pakai bedak baby...Bau natural, soft and smooth. No perfume sebab setakat ni I tak jumpa lagi perfume yang yang tak memeningkan kepala dan....tak rajin nak pakai...haha...Bedak baby ni pun boleh jadikan bedak muka in case emergency nak turun beli makan dekat kedai bawah kolej tu je...Motif apakah berbedak beli makanan?hahaha...Biasa la kaum perempuan gitu..


Bab pelembab ni I sangat particular sebab kulit I cenderung kering (selalu kena penghawa dingin dan mandi air suam ekekeke...).  Lain-lain pelembab badan tu menipu sahaja sebab tak ada kesan melembab pun, memutih tu mungkin ada tapi I tak nak putih, I nak kulit yang sihat...Nak tak nak invest juga la dekat Nivea ni (mahal giler harga dia...I dah la kedekut..). Tapi berbaloi la pakai pelembab Nivea ni sebab terbukti melembabkan kulit dan bau pun soft je. I suka pakai sebelum tidur, bangun pagi melekat bau soft dia dekat selimut..hehehe...Mahal pun mahal lah janji pelaburan I berbaloi..kehkeh...

Apa rutin penjagaan harian anda pula? Boleh share di ruangan komen dibawah...

1 comment:

  1. sama la kita sis.. kalau tak sempat beli.. ambik aje yg mne sempat.. hahaha.. okey je sbnrnya.. cuma skg ni je jela cikyan beli yg jenis okey sikit sbb dah ada duit.. kalau tak, dulu pakai yg mcm tu jugak.. tak salah pon kan..

    ReplyDelete